In urma recomandarilor facute cu ocazia work-shop-ului de la Chamonix de la sfarsitul lunii Ianuarie, conducerea CERN a hotarat prelungirea functionarii acceleratorului LHC la energia de 3.5 TeV pe fiecare din cele doua fascicule de protoni (jumatate din energia nominala) pana in anul 2012 inclusiv, la fel ca in 2010. Singurul parametru al LHC care se va imbunatati este luminozitatea (determina numarul interactiilor dintre protonii din cele doua fascicule incrucisate). Abia in 2013 se va face o oprire mai lunga a LHC-ului spre a fi pregatit pentru trecerea la energia nominala de 7 TeV.
Prelungirea lucrului la energia de 3.5 TeV pe fiecare fascicul a fost facuta la cererea fizicienilor, avand in vedere excelenta functionare a acceleratorului la aceasta energie record, care trebuie exploatata si valorificata cat mai bine posibil. Dupa cum au aratat rezultatele obtinute pana acum, se intrevad posibilitati reale de a obtine rezultate deosebite. Dupa cum spune Directorul de Cercetare CERN, Silvio Bertolucci „daca natura este darnica cu noi, iar particulele supersimetrice sau bosonul Higgs se afla in domeniul de mase posibil de atins cu actuala energie a LHC-ului, le vom putea avea pe masa pana la finele anului 2012”.
Acceleratorul LHC va incepe sa functioneze in aceasta luna si va furniza protoni de 3.5 TeV pe fiecare din cele doua fascicule incrucisate, celor 4 experimente mari (ALICE, ATLAS, CMS si LHCb), pana la mijlocul lui Decembrie.
In urma recomandarilor facute cu ocazia work-shop-ului de la Chamonix de la sfarsitul lunii Ianuarie, conducerea CERN a hotarat prelungirea functionarii acceleratorului LHC la energia de 3.5 TeV pe fiecare din cele doua fascicule de protoni (jumatate din energia nominala) pana in anul 2012 inclusiv, la fel ca in 2010. Singurul parametru al LHC care se va imbunatati este luminozitatea (determina numarul interactiilor d