Sindicaliştii din sănătate susţin că spitalele din judeţul Alba propuse pentru includerea în procesul de reorganizare puteau fi scutite de aceste probleme, dacă autorităţile judeţene responsabile ar fi acţionat ferm la Ministerul Sănătăţii, pentru păstrarea juridică actuală a unităţilor în cauză. Politica de reorganizare nu este în folosul pacienţilor, mai precizează aceştia.
Preşedintele “Sanitas” Alba, Marius Sepi, a spus că semnalele trase de sindicat încă de la începutul anului cu privire la comasarea şi desfiinţarea spitalelor s-au adeverit marţi. Acesta a precizat că însuşi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat în conferinţa de presă de marţi (n.r. – la care a participat şi Marius Sepi) că evaluarea spitalelor s-a făcut cu ajutorul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi al prefecturilor.
„Ceea ce mi-a atras atenţia şi întăreşte ceea ce am spus de-a lungul timpului (n.r. – că Direcţia de Sănătate Publică Alba are o implicare în realizarea listei spitalelor propuse pentru reorganizare) este declaraţia ministrului Sănătatii, Cseke, care se exprima exact aşa: această lucrare a fost făcută împreună cu directorii de direcţii de sănătate judeţene şi cu prefecturile”, a precizat Marius Sepi.
Potrivit liderului “Sanitas”, nu întâmplător sunt propuse atât de multe spitale din judeţul Alba pentru comasare şi reorganizare. „Suntem singurul judeţ din România care nu s-a dus la Raed Arafat cu acte şi o delegaţie care să cuprindă toţi directorii de spitale, pentru discuţii”, a afirmat Sepi.
Sindicalistul susţine că Ministerul Sănătăţii a evaluat spitalele după indicatorii de performanţă din 2008, care nu mai corespund cu realitatea zilelor noastre. Drept exemplu a fost dat spitalul din Abrud, aflat în proces de reabilitare şi modernizare de un an, administraţia locală obţinând fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare,