Restructurarea CNH va fi prezentată FMI până la sfârşitul săptămânii
Autorităţile caută soluţii pentru recalificarea celor câteva mii de mineri care vor fi disponibilizaţi
Cel mai mare datornic la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei, este în continuare subiect de discuţii cu reprezentanţii FMI, aceştia cerând să li se prezinte până la sfârşitul acestei săptămâni un program de restructurare a companiei care să prevadă, printre altele, şi diminuarea duratei pentru care li se acordă minerilor subvenţii, dar şi recalificarea persoanelor care vor fi disponibilizate.
"Am agreat cu FMI şi CE să prezentăm un program de restructurare legat de CNH unde sunt cele şapte mine, ca patru mine să rămână viabile, iar trei să intre în proces de închidere pe o perioadă, până în 2018, cu subvenţie de la bugetul de stat", a declarat Ion Ariton pentru Mediafax, după o întâlnire cu reprezentanţii FMI, adăugând că aceştia din urmă doresc o perioadă mai scurtă de acordare a subvenţiilor.
Potrivit ministrului Economiei, autorităţile române vor căuta soluţii de recalificare a minerilor care, în urma restructurării CNH, îşi vor pierde locurile de muncă.
"Dânşii (reprezentanţii FMI - n.r.) doresc ca perioada să fie mai scurtă. Nu ne dorim să ne întindem cu acest progam până în 2018, dar important este ca în aceste zone să creăm soluţii alternative, ca forţa de muncă să aibă soluţii. Nu am discutat de numărul de personal, acolo este vorba de câteva mii de oameni, dar nu s-a discutat punctual acest lucru, ci soluţiile de reintegrare", a mai spus Ariton.
Datorii de peste un miliard de euro
Ministerul Economiei a arătat, luni, într-un comunicat, că va elabora un program de restructurare a CNH, societate cu datorii la stat de peste un miliard de euro, pe care îl va prezenta atât Guvernului, cât şi FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Eur