Din cauza greutăţilor cu care se confruntă doljenii, tot mai mulţi copii rămân singuri în ţară, în timp ce părinţii lor pleacă la muncă în străinătate. Banii câştigaţi de părinţi nu compensează însă lipsa sprijinului emoţional, astfel că situaţia poate avea un impact negativ asupra celor 7.000 de elevi rămaşi singuri acasă.
Fie pentru că şi-au pierdut locurile de muncă sau li s-au diminuat semnificativ veniturile, tot mai mulţi părinţi decid să-şi încerce norocul la muncă în străinătate. Încercând să asigure stabilitatea financiară, aceştia, prin plecarea lor, reuşesc să influenţeze comportamentul copiilor lor care rămân, de multe ori, singuri în ţară.
„Unul dintre fenomenele cu care ne confruntăm din ce în ce mai acut este cel al copiilor rămaşi singuri prin migrarea părinţilor. Migrarea părinţilor a apărut ca o soluţie la nevoia economică a fiecărei familii, dar copiii sunt extrem de afectaţi de acest lucru, în primul rând emoţional. Pentru că nu mai au sprijinul emoţional al părinţilor, ei se simt abandonaţi“, a declarat Adriana Maria Rotaru, directorul Centrului Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj.
Una dintre justificările cele mai frecvente pe care părinţii le invocă atunci când pleacă să muncească în străinătate este „ne sacrificăm pentru tine“, ceea ce îi încarcă pe copii cu un complex de vinovăţie pe lângă frustrarea lor emoţională.
Privaţi de sprijin emoţional, copiii pot dezvolta comportamente neadecvate
Chiar dacă în prezent nu există date statistice sau corelaţii evidente între tulburările de comportament şi plecarea părinţilor în străinătate, această situaţie nu rămâne fără consecinţe.
„În general, orice frustrare emoţională generează comportamente deviante pentru că nu poţi să înţelegi de ce ţi se întâmplă ţie, nu poţi să-ţi gestionezi foarte bine emoţiile negative şi atunci