* Chimiştii acuză că liberalizarea preţului la gaze va duce la oprirea producţiei combinatelor chimice şi la disponibilizări masive în sector
Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) acuză Fondul Monetar Internaţional (FMI) că vrea să distrugă industria chimică din ţară, prin solicitarea de liberalizare a preţului gazelor naturale pe piaţa internă.
Sindicaliştii susţin că liberalizarea pieţei gazelor va avea ca efect creşterea tarifelor prin impunerea unor politici de monopol asupra preţului gazelor naturale, de către firmele exis-tente pe piaţă, majoritatea fiind societăţi multinaţionale.
Preşedintele FSLCP, Achile Duţu, a declarat, citat de Agerpres: "În acest context, întreprinderile din industria chimică se vor găsi în situaţia să-şi oprească producţia. Prima consecinţă va fi disponibilizarea a mii de lucrători, lăsând agricultura din România în situaţia să importe în întregime cantităţile necesare de îngrăşăminte chimice şi implicit creând o presiune suplimentară asupra nevoilor valutare cu implicaţii importante asupra cursului valutar".
Sindicaliştii au atras atenţia Guvernului că aplicând cerinţele FMI va lovi în mii de locuri de muncă atât ale celor care lucrează în industria chimică cât şi în industriile conexe şi, nu în ultimul rând, în capitalul autohton care a investit în această zonă economică.
"Adoptarea măsurilor solicitate de FMI este de natură să nască reacţii sociale, iar FSLCP îşi rezervă dreptul de a apăra prin toate mijloacele legale interesele lucrătorilor pe care îi reprezintă", a subliniat liderul sindical.
Reacţia FSLCP vine în contextul în care ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat, marţi, după întâlnirea cu delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, că reprezentanţii Fondului au solicitat revederea modului de calcul al preţurilor la gaze naturale şi energie electrică şi liberal