Campania WikiLeaks de dezvăluire a telegramelor diplomatice doboară regimuri politice ce păreau de neclintit până acum câteva luni. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a recunoscut, pentru Realitatea TV, într-un interviu exclusiv şi în premieră pentru România, că documentele secrete pe care le deţine pot schimba guverne şi da jos dictatori. Iar Tunisia este un exemplu grăitor. WikiLeaks a fost scânteia care a aprins butoiul cu pulbere.
"Avem un număr de documente care ar putea schimba regimuri. Poate că Tunisia este un exemplu în acest sens: prăbuşirea regimului lui Ben Ali după ce un ziar din Liban a scris un articol provenit din telegrame diplomatice, despre Tunisia", spune Assange.
Revoluţia Iasomiei a fost precedată de publicarea unor depeşe care au dezvăluit corupţia în care se scălda clanul preşedintelui Ben Ali. Acum, protestele violente de stradă s-au mutat în Egipt, iar WikiLeaks nu stă degeaba. Zilele trecute a publicat un document secret, din 2008, al Ambasadei americane de la Cairo, care demonstrează că Washingtonul i-a susţinut în ultimii ani pe activiştii pro-democraţie din Egipt. Mai mult, o telegramă din 2009 descrie poliţia egipteană drept o forţă scăpată de sub control, care foloseşte metode brutale împotriva demonstranţilor, a unora dintre deţinuţii politici sau chiar a trecătorilor ghinionişti.
"Avem multe documente din sectorul financiar, multe documente militare şi multe documente despre diverse guverne - fac parte din procedura noastră de lucru. În ultimele cinci luni, organizaţia noastră s-a confruntat cu o situaţie specială, am obţinut aproximativ un milion de documente de mare interes referitoare la Statele Unite. Şi, în acelaşi timp, organizaţia a fost atacată de unele grupări de la Washington şi din alte ţări, pe care Washingtonul a reuşit să le influenţeze. Este o situaţie neobişnuită pentru noi, dar am reuşit să con