Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) au crescut în ianuarie cu 257 mil. euro la 32,68 mld. euro, în contextul virării unei tranşe de circa 900 mil. euro de către FMI, potrivit datelor publicate ieri de banca centrală. În luna noiembrie 2010, rezervele valutare au atins un nivel record de 32,8 mld. euro. Rezervele valutare ale BNR au atins pe parcursul anului trecut cinci niveluri record, în condiţiile în care au existat intrări de peste 6 miliarde de euro numai de la instituţiile financiare internaţionale.
Potrivit BNR, în cursul lunii ianuarie au avut loc intrări de 1,77 mld. euro, reprezentând tranşa a şaptea aferentă acordului stand-by, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor MFP, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele. Totodată, ieşirile au totalizat 1,51 mld. euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat, precum şi deprecierea dolarului american şi a lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia a fost de 3,258 mld. euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finele lunii ianuarie au fost de 35,947 mld. euro, în scădere uşoară de la 35,95 mld. euro la finele anului trecut.
Plăţile scadente în luna februarie 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 163,08 mil. euro. România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 mld. euro.
Re