Un puternic scandal ideologic animă lumea culturală şi politică în Franţa, după ce ministrul Culturii a decis retragerea marelui scriitor Céline, acuzat de antisemitism şi colaboraţionism, de pe lista celebrărilor naţionale în 2011. Purtătorul de cuvânt al detractorilor lui Céline este „vânătorul de nazişti" Serge Klarsfeld, evreu născut în România.
Decizia ministrului Culturii Frederic Mitterrand de a scoate numele scriitorului Louis-Ferdinand Céline de pe lista personalităţilor sărbătorite naţional în 2011 (alături de Georges Pompidou şi Franz Liszt), la 50 de ani de la moartea sa, a stârnit vii discuţii în lumea culturală franceză.
Gestul lui Frederic Mitterand a venit ca urmare a cererii Asociaţiei Fiilor şi Fiicelor Deportaţilor Evrei, condusă de istoricul de origine română Serge Klarsfeld, care îl consideră pe Céline un mare scriitor, dar în aceeaşi măsură „o fiinţă abjectă", ale cărui „imunde scrieri antisemite au contribuit la asasinarea masivă a evreilor". (Serge şi Beate Klarsfeld sunt cunoscuţi drept „vânătorii de nazişti" care au luptat pentru prinderea şi judecarea, printre alţii, a şefului Gestapo-ului, Klaus Barbie.)
„Sunt inamicul nr. 1 al evreilor"
Céline însuşi a fost conştient de caracterul virulent antisemit al scrierilor sale „Bagatele pentru un masacru" (1937) şi „Şcoala cadavrelor"(1938): „Tocmai am publicat o carte abominabil antisemită. Sunt inamicul nr. 1 al evreilor", scria el, pentru ca în timpul procesului din 1950 să se apere: „N-am fost un colaborator, ci doar un «absenţionist», iar dacă am plecat în 1944 a fost fiindcă am primit mai multe scrisori în care eram ameninţat cu moartea".
Cei mai mulţi dintre intelectuali, care nu se sfiesc să-l atace pe omul-Céline, sunt însă împotriva măsurii de a-l exclude de pe lista personalităţilor celebrate în acest an. Regizorul Michel Bruzat se numără printre cei care c