Tot în Stupini va fi construită şi o seră de tip InsectProof, în care să nu poată pătrunde insectele, dar şi o staţie de epurare modernă cu recircularea apei, mâlul rezultat urmând să fie folosit ca îngrăşământ
Institutul Cartofului Braşov este prins într-un proiect derulat de Guvern şi Banca Mondială denumit „Modernizarea Sistemului de Informare şi Cunoaştere în Agricultură” (MAKIS), implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANVSA) prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP).
Sorin Chiru (foto), directorul institutului, a declarat că încă nu cunoaşte suma care îi va fi alocată instituţiei braşovene în cadrul acestui program. Potrivit unor surse apropiate ministerului, este vorba de o sumă de patru milioane de euro, fonduri necesare pentru realizarea unei noi construcţii, dar şi pentru modernizarea actualelor laboratoare. „Noi ne dorim să construim o seră de tip InsectProof, adică să nu poată pătrunde insectele, dar şi o staţie de epurare modernă cu recircularea apei, mâlul rezultat urmând să fie folosit ca îngrăşământ”, a declarat Chiru. Acesta a precizat că în această seră se vor produce minituberculi prin metode noi de ameliorare neconvenţională, „iar în viitor ne propunem să avem şi culturi prin metoda aeroponică sau hidroponică”.
Primele cercetări privind creşterea plantelor fără sol, cu rădăcinile în apă (hidroponică) sau în aer (aeroponică) au fost întreprinse de NASA, în scopul adaptării plantelor pe navele spaţiale.
„Ne propunem să producem anual un milion de minituberculi care mai apoi vor fi folosiţi pentru producerea cartofului de sămânţă în institut sau la fermele de cartofi de sămânţă din ţară. Noile proceduri vor permite şi reducerea duratei de obţinere a cartofului de sămânţă, de la 11-12 ani, la 6-7 ani.”, a mai spu