Banca centrala trebuie sa coboare dobanda cheie de la 6,25% pe an la cel mult 5,75% pe an, pentru a incuraja creditarea economiei, considera analistul financiar Lucian Isar (foto), fost director executiv al directiei corporate din cadrul Bancpost, pana in decembrie 2010.
Acesta atrage atentia ca autoritatile europene si-au propus chiar sa restrictioneze creditul in valuta pentru pietele emergente. Banca Nationala a Romaniei (BNR) are astfel o dubla motivatie pentru a incuraja ieftinirea creditelor in lei.
Actualul model economic nu permite Romaniei sa se dezvolte, a atras atentia analistul. "Accentul este pus pe doar doua axe: inflatie scazuta si deficite fiscale reduse, pe fondul unei liberalizari a economiei", crede Isar.
"Speranta este ca restul elementelor economice sa se auto-alinieze prin actiunea fortelor ce opereaza in cadrul unui spatiu economic liber. Rezultatul obtinut in mod repetat in toate tarile in care a fost utilizata aceasta abordare a condus la o crestere economica sub-optima pentru perioade extinse de timp", a mai spus analistul.
Insa cele doua linii ar trebui completate de "un al treilea pilon", care sa permita dezvoltarea economiei, apreciaza el. Una din masurile ce ar putea fi luate este scaderea dobanzilor la credite. Astfel, dobanda cheie ar trebui sa coboare spre nivelul de 5,75%, iar creditele pentru companii ar trebui sa se aseze foarte aproape de acest nivel.
Cum ar putea banca centrala sa incurajeze bancile sa dea dobanzi avantajoase la credite? Isar propune scaderea nivelului rezervelor minime pe care bancile le depun la BNR pentru pasivele in lei si valuta.
"Decizia ar fi in linie cu intentiile European Systemic Risk Board de a restrictiona finantarile in valuta la tarile din centrul si estul Europei si de a le impulsiona pe cele in moneda locala", a mentionat acesta. @N_P