Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, miercuri, comasarea celor trei spitale cu unităţi de primire urgenţă din municipiul Iaşi într-un singur spital şi a solicitat autorităţilor locale alocarea a minimum 3% din bugetele locale pentru finanţarea spitalelor care le sunt date în administrare, informează Mediafax.
Cseke a precizat că Guvernul a aprobat, miercuri, prin hotărâre, coamasarea Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan", Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Spiridon" şi Institutului de Gatsroentereologie şi Hepatologie din Iaşi într-o singură unitate, care va funcţiona în subordinea ministerului sub denumirea Spitalul de Urgenţă "Sf. Spiridon".
Ministrul Sănătăţii a arătat că măsura are în vederea eficientizarea asistenţei medicale, secţiile comune ale spitalelelor urmând a fi la rândul lor comasate, iar din cele trei unităţi de primire urgenţă va rămâne una singură, cu preluarea tuturor resursele medicale disponibile într-o singură astfel de unitate.
Din 10 funcţii de conducere (3 manageri de spitale, 3 directori medicali, 3 directori financiari-contabili şi un director de îngrijiri) vor rămâne doar 4 funcţii de conducere (un manager şi 3 directori), a mai spus Cseke Attila.
Acesta a precizat că, după aproximativ 8 luni de la începerea procesului de desecntralizare, cu excepţia judeţelor Arad, Bihor şi Dâmboviţa, unde s-a înţeles ce înseamnă descentralizarea, în majoritatea judeţelor există autorităţi care nu s-au implicat suficient şi care aşteaptă în continuare doar fonduri de la buget pentru acoperirea cheltuielilor spitalelor transferate în administrarea lor.
"Cer în continuare autorităţilor locale în mod expres, fiind perioada în care se aprobă bugetele locale, să aprobe minim 3% din bugetul local spitalelor", a transmis ministrul.
Acesta a precizat că, prin procesul de descentralizare, reorganizare şi comasare a spit