Un roman aduce angajatorului sau un profit mediu de 5.898 de euro intr-un an, in vreme ce in Europa de Vest, indicatorul este de 5.472 de euro, cu 426 de euro mai mic decat pe plan local, arata studiul Saratoga – Human Capital Benchmarking Survey 2010, realizat de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
La nivelul Europei, salariatii le genereaza companiilor un profit anual de 5.225 de euro, cu 673 de euro mai putin decat angajatii romani.
Cum se explica insa ca romanii sunt mult mai profitabili pentru angajatorii lor decat in tarile din Vestul Europei, in conditiile in care un angajat local este de trei ori mai putin productiv decat unul german, potrivit datelor Eurostat, Biroul de Statistica al Comunitatii Europene?
“Rentabilitatea capitalului uman din Romania a crescut in 2009 comparativ cu 2008, adica angajatorii au obtinut venituri mai mari de pe urma salariatilor decat inainte. Acest lucru nu inseamna insa ca romanii au devenit mai productivi. Rentabilitatea a crescut pentru ca nivelul costurilor cu personalul este cu circa 50% mai redus in Romania decat in Europa”, spune Peter de Ruiter (foto), partener si sef al departamentului de consultanta fiscala al PwC Romania.
Cu o rentabilitate medie a capitalului uman (profitul brut generat de fiecare angajat pentru pentru fiecare unitate monetara platita de angajator sub forma de remunerare) de 1,53 (la un euro platit, compania a beneficiat de un profit brut de 1,53 euro), Romania se situeaza la acelasi nivel cu Statele Unite.
In schimb, in vreme ce ponderea costurilor cu forta de munca in costurile totale ale companiilor se ridica la 9,3% in Romania, media pentru Europa este de 21,9%, iar cea pentru Europa de Vest se cifreaza la 22,4%.
Salariul minim brut pe care il obtin angajatii romani se situeaza in prezent la 157,2 euro, cu doar 34,49 de euro mai