„Anunţata comasare a spitalelor dictată de Ministerul Sănătăţii stârneşte revolte printre medici” (Evenimentul Zilei). „La finalul anului, 180 de spitale vor dispărea din statistici” (Ziarul Financiar). „Cine va prelua Mitropolia din Cluj?” (România Liberă). „Suntem un popor de leneşi, hoţi şi ciubucari” (Adevărul).
„FMI pune preţul gazelor pe foc”, notează Evenimentul Zilei. Experţii Fondului Monetar Internaţional cer statului român să nu mai ţină în frâu preţul gazelor din producţia internă. Asta se traduce prin scumpiri majore.
Evenimentul Zilei mai scrie şi că „anunţata comasare a spitalelor dictată de Ministerul Sănătăţii stârneşte revolte printre medici, care le văd fără logică. Spre exemplu, în Bucureşti un Institut care se ocupă de medicina alternativă se uneşte cu unul de recuperare, iar un spital care se ocupă de pneumologie şi programe anti-fumat va fi comasat cu unul de boli infecţioase. Din cele 435 de spitale din România, 111 se comasează cu altele, iar 71 devin cămine de bătrâni”.
Subiectul se regăseşte şi în paginile Ziarului Financiar. „La finalul anului, 180 de spitale vor dispărea din statistici, ceea ce va însemna economii de 20 milioane de lei (4,7 milioane euro). Vor fi condiţii mai bune în cele rămase?”, se întreabă jurnaliştii. Deşi fondurile alocate sănătăţii, inclusiv pentru spitale, s-au dublat în ultimii ani, calitatea actului medical nu s-a îmbunătăţit, iar sistemul a fost zguduit de tragedii precum cea de la Maternitatea Giuleşti când şase nou-născuţi au murit într-un incendiu după ce au rămas nesupravegheaţi. Cu această ocazie au ieşit la iveală cazuri de manageri care stau de mai bine de 20 de ani la conducerea unor spitale. „8.000 de euro cheltuieşte statul pentru un student la medicină”, mai observă Ziarul Financiar.
Din Adevărul aflăm că „statul român a pierdut anul trecut peste 22 de milioane de euro