Proiectul de lege care prevede că practicienii ocultismului trebuie să emită factură fiscală cu plata TVA nu va putea fi aplicat chiar dacă va trece de votul Camerei Deputaţilor.
Motivul pentru care proiectul nu va putea produce efecte, chiar dacă va fi votat în plen, este acela că vrăjitoarele nu sunt cuprinse în vreo categorie profesională, astfel că nu este posibilă fiscalizarea, după cum a explicat preşedintele Comisiei de Buget a Camerei, social-democratul Viorel Ştefan. Membrii Comisiei au luat în discuţie proiectul deoarece au fost sesizaţi pentru a da un aviz, potrivit procedurii legislative.
Proiectul, iniţiat de 21 de parlamentari de la toate partidele, a stârnit deopotrivă ironiile şi criticilor deputaţilor din Comisie. „Haideţi, domnilor, cu vrăjitoarele, că ne aşteaptă presa de azi-dimineaţă”, şi-a îndemnat colegii la lucru preşedintele Comisiei, social-democratul Viorel Ştefan. Cum însă mai mult de jumătate din membrii Comisiei lipseau, şedinţa nu putea începe din cauza lipsei de cvorum. Mai mult, în sală se afla doar unul dintre iniţiatorii proiectului, care ar fi trebuit să vină pentru a-l susţine. Situaţia i-a făcut pe unii deputaţi să facă şi mai mult haz pe seama proiectului de lege: „Uite, vrăjitoarele lucrează ca să nu ne adunăm!”.
Vrăjitoarele şi iadul
Odată depăşit impedimentul procedural, deputaţii s-au lansat în pledoarii, mai ales că în sală se aflau câteva camere ale unor posturi de televiziune. „Sunt mii, poate chiar zeci de mii de oameni înşelaţi prin practici oculte. Li se ia banii, li se ia bijuteriile, li se ia mijoacele materiale, li se ia orice şi ne făcem că nu vedem. Instituţiile statului să pună mâna să fundamenteze o lege prin care cetăţenii să fie protejaţi”, a pledat în favoarea proiectului unul dintre iniţiatori, Constantin Dascălu (PDL).Un opozant al actului normativ,Vasile Popeangă (PSD) a c