Cehii de la CEZ, portughezii de la EDP Renovaveis şi italienii de la Enel sunt primii în topul „Forbes România“ al celor mai mari investitori din sectorul eolian românesc. Investitorii şi-au planificat proiecte eoliene cu o capacitate totală de 4.013 MW în următorii trei ani, care vor necesita investiţii de circa şapte miliarde de euro.
Nu mai este niciun secret că domeniul de investiţii al momentului este cel al producţiei de energie eoliană. Trei sferturi dintre investitorii străini care se interesează de oportunităţi în România ţintesc sectorul energetic, în special producţia de electricitate din vânt. Potrivit unui studiu al Erste Group, România are cel mai mare potenţial eolian din sud-estul Europei şi al doilea de pe întregul continent. Citiţi şi Energia regenerabilă atrage străinii în România. Piaţa este la început
Pentru producătorul danez de turbine eoliene Vestas, lider mondial în domeniu, potenţialul înseamnă 14.000 de MW în trei-cinci ani, cu posibilitatea creşterii cu încă 4.000 de MW până în 2020. Ultimele date ale Transelectrica arată că investitorii au depus proiecte pentru racordul la reţeaua naţională a unor turbine cu o capacitate cumulată de 31.000 de MW. Cifra este uriaşă, având în vedere că la finele anului 2009 în România erau doar câteva turbine de 14 MW în total, iar anul trecut capacitatea instalată a crescut la 454 de MW. Mai citiţi Gigantul Vestas îşi înfige eolienele în România.
Potrivit datelor furnizate pentru „Forbes România" de Asociaţia Română pentru Energie Eoliană, până în 2013 vor fi instalate în total turbine eoliene de 4.013 MW. Asociaţia menţionează că realizarea acestor proiecte, care au deja contracte de racord la reţea, depinde de aplicarea noii legi a energiei regenerabile şi de contextul macroeconomic.
Proiectul CEZ - în pericol
Cine sunt granzii care vin să înfigă eoliene în solul mioritic