Vânătoarea de jurnalişti s-a deschis în Egipt, în particular pe străzile capitalei Cairo. Numeroşi jurnalişti au fost vizaţi în ultimele zile, la Cairo, de violenţe grave din partea susţinătorilor preşedintelui Mubarak, care îi acuză că destabilizează regimul. Bătuţi, hărţuiţi, intimidaţi - numeroşi ziarişti, de multe ori străini, care "acoperă" confruntările sângeroase din Egipt, au fost şi ei victimele violenţelor.
Oricine duce o cameră pe umăr sau un microfon în mână devine suspect în ochii manifestanţilor. E greu de spus dar uşor de presupus. De cele mai multe ori, cei care-i hărţuiesc pe jurnalişti sunt oameni îmbrăcaţi în civil şi favorabili preşedintelui Hosni Mubarak.
Gilles Rodet, membru al asociaţiei Reporteri fără frontiere, spune că “toate indiciile ne conduc spre partizanii pro-Mubarak care consideră că presa este responsabilă de situaţia din ţară. Au existat invective directe la adresa jurnaliştilor, care sunt asimilaţi cu mişcarea de protest anti-Mubarak.
Cine e în spatele acestor oameni e greu de zis, cum e greu de zis dacă manifestaţiile pro-guvernamentale sunt sau nu orchestrate. Tot ce pot să vă spun este că există partizani ai regimului care au ieşit în stradă şi alături de poliţişti în civil s-au bătut cu manifestanţii anti-Mubarak şi i-au agresat pe jurnalişti.”
RSF a publicat un comunicat în care condamnă fără rezerve violenţele comise de partizanii regimului.
Exemplele nu lipsesc pentru a ilustra acuzaţiile Asociaţiei Reporteri fără Frontiere. Doi jurnalişti greci, un fotograf şi un trimis special al unui mare cotidian din Atena, au fost grav răniţi în cursul confruntărilor de la Cairo. Trei ziarişti de la televiziunea publică poloneză au fost arestaţi de poliţie.
Béatrice Delvaux este directoarea redacţiei ziarului belgian Le Soir de Bruxelles. Ea evocă în cele ce urmează soarta unui coleg de-al ei: @