Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional Ministerul Sănătăţii a făcut lista cu unităţile sanitare ce vor fi comasate şi desfiinţate. Practic, se înjumătăţeşte numărul spitalelor din România. Pe lista neagră a Ministerului Sănătăţii sunt şi câteva institute, toate din Bucureşti, care nu se ştie pe ce criterii vor fi comasate. Sunt institute cu tradiţie, înfiinţate de personalităţi cu recunoaştere internaţională, în care s-au format specialişti reputaţi, care contribuie atât la actul medical curent, dar şi la finalizarea unor proiecte de cercetare bine cotate în lume.
Specialiştii, a căror activitate se confundă practic cu existenţa acestor institute, numesc aberaţii propunerile ministrului Attila de comasare şi desfiinţare. Ei spun că acest proces, care dă o puternică lovitură sistemului medical şi aşa în agonie, s-a făcut fără respectarea unor criterii de evaluare a unităţilor spitaliceşti, valabile în spaţiul UE.
Aberaţie totală
Profesorul Constantin Ionescu Târgovişte, în calitatea sa de memebru al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, spune că procesul de comasare şi desfiinţare ar fi trebuit să respecte cel puţin două etape. Prima: evaluarea spitalelor conform normelor europene adoptate de comisia de acreditare a spitalelor. A doua: dezbaterea compatibilităţii comasării sau desfiinţării unor unităţi spitaliceşti. Din păcate, Ministerul Sănătăţii le-a sărit pe ambele şi a venit cu propriile propuneri.
În 2008 s-a înfiinţat Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), care avea ca scop tocmai ierarhizarea spitalelor din ţara noastră. Dar cum prea puţini erau interesaţi de o evaluare obiectivă, pentru a nu-şi pierde funcţiile şi alte avantaje, această ierarhizare a fost tergiversată cu bună ştiinţă. Astfel, la ora actuală, s-a ajuns la comasări care lovesc în special în pacienţi. Cel mai elocvent exemplu este