Lumea araba este zguduita de revoltele sociale, care in ultimele ore au capatat forme violente in Egipt, si de un ciclon de proportii biblice in Australia.
Sa speram ca, cel putin pentru o vreme, nu vom asista la noi "breaking news" in competitie pentru acelasi spatiu mediatic.
Cele mai vizibile evenimente sunt si cele mai mediatizate si comentate de public prin retelele de media sociale. Cu toate acestea, asistam la un razboi tacut in derulare de ceva vreme, asupra caruia se apleaca comentariul de astazi.
Bani de la China
Criza economica instalata in SUA dupa explozia balonului imobiliar a reluat competitia pentru influenta pe scena mondiala de la premise noi. China, o putere in plina ascensiune economica, se afla intr-o pozitie privilegiata pentru castigarea statutului de lider intre marile puteri ale lumii.
Se pune problema intelegerii retetei de succes a Chinei si eventual schimbarea strategiei fata de China, a tarilor care mizau pe suport financiar venit din UE sau SUA.
Pentru clasa politica din Romania, problema unui parteneriat cu China trebuie exclusa din capul locului, "a lua bani de la chinezi" fiind o chestiune de prestigiu.
La o analiza mai atenta, succesul Chinei de pana acum se bazeaza pe o politica expansionista urmarita cu rigurozitate, care nu este intotdeauna foarte prietenoasa cu tarile ce privesc pline de speranta la investitiile chineze.
Strategie pentru asigurarea dominatiei economice
Iata cateva elemente ale strategiei urmata de China, pentru a-si asigura dominatia economica si poate politica in urmatoarele decenii:
1. China combina modelul economiei de piata cu un regim autoritar in care libertatile cetatenesti sunt restrictionate si orice forma de protest impotriva regimului este foarte prompt sanctionata.
Doua exe