Parlamentul European a dezbătut situaţia din Egipt şi Tunisia cu Înaltul Reprezentant Catherine Ashton, majoritatea grupurilor politice criticând lipsa unei voci unite europene ca reacţie la actualele proteste şi ambivalenţa sprijinului european în ceea ce priveşte protestatarii şi cauzele lor, potrivit Mediafax.
În cadrul dezbaterii, plenul PE a cerut revizuirea politicii de vecinătate faţă la spaţiul mediteranean, în lumina eşecului acesteia de a aduce rezultate palpabile pentru cetăţenii din regiune. Înaltul Reprezentant Catherine Ashton şi-a exprimat admiraţia pentru demnitatea şi curajul protestatarilor, declarând că atât în Tunisia, cât şi în Egipt evenimentele "au ajuns la un punct în care nu mai există alte cale de întoarcere".
Cu privire la Egipt, ea s-a arătat îngrijorată faţă de faptul că protestele paşnice devin violente şi faţă de informaţiile potrivit cărora muniţie explozivă ar fi fost folosită în cursul zilei de 2 februarie. Ea a solicitat Guvernului egiptean să elibereze protestatarii arestaţi şi să restabilească accesul la reţelele de comunicare. "Pentru mine politica înseamnă o schimbare a lucrurilor, şi anume să ajuţi oameni să aibă o viaţă mai bună", a spus Ashton, adăugând că "a venit timpul pentru o tranziţie adevărată".
Referitor la Tunisia, Ashton a informat Parlamentul despre întâlnirea cu noul ministru al Afacerilor Externe, oferind detalii despre asistenţa UE în procesul de tranziţie, în special sprijinirea societăţii civile. Ea a mai reliefat că Consiliul îşi va reevalua priorităţile "pentru a putea adapta asistenţa le nevoile cetăţenilor tunisieni" şi a anunţat că va face în doua săptămâni o vizită în Tunisia.
Din partea grupului PPE, José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (ES) a deplâns faptul că UE "a fost prinsă pe picior greşit" de actuala criză. Principalele concluzii care ar trebui trase includ nevoia UE de