Sînt scrisori – de la unii tineri – care nu solicită, de fapt, un răspuns. Domnişoara Lucia Petrescu din Tîrgovişte, de pildă, nu vrea decît să-mi transmită un mesaj cald de simpatie şi solidaritate. Îi sînt foarte recunoscător. Orice semn de receptivitate vie din partea unui cititor e bine-venit, la orice vîrstă şi pe orice treaptă a notorietăţii te-ai afla. Cu atît mai mult cînd e vorba de un cititor tînăr, pentru care „puterea scrisului“ e, pînă la urmă, mai tare decît „nimicnicia vremurilor prezente“ şi decît „puterea şi nesimţirea politică“. N-aş spune, poate, decît că e recomandabil ca, la început de viaţă, experienţa „nimicniciei“ să fie niţeluş amînată sau relativizată. Realitatea e întotdeauna mai bogată decît „vremurile“…
Nici domnul Alexandru Jutra, elev în clasa a VII-a la Cluj, nu-mi pune o întrebare „de-adevăratelea“. Mă informează doar că „a scris şi el cîteva cuvinte despre îngeri“, după care vrea, şugubăţ, să afle „ce mai face îngerul meu păzitor“. Îmi fac iluzia că se descurcă. Sper, în orice caz, că are umor şi nervi buni. Regret, pe de altă parte, că dl Jutra a preferat să înlocuiască interogaţia printr-o mică glumiţă.
DE ACELASI AUTOR Reflecţii post-electorale O aniversare uitată Note, stări, zile Note, stări, zileDestul de mulţi dintre corespondenţii mei manifestă îngrijorări şi amărăciuni pe care nu le asociez, de obicei, cu vîrsta lor. Dl Alin Bungău vrea să înţeleagă „alergia“ generală la cultură şi la „cetitul cărţilor“, e întristat de ignoranţa masivă din jur şi se întreabă ce soluţii ar putea exista pentru a îndrepta lucrurile. Dl Adrian Andrei Vasii, din cîte înţeleg elev în ultimul an la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ din Arad, deplînge dezordinea „sistemului de valori“, marginalizarea intelectualilor, politizarea instituţiilor statului (a televiziunilor, de pildă) şi dificultatea de a identifica „repere“ în „supe