Primarii care refuza sa reprofileze spitalele în camine de batrâni sau centre de permananta trebuie sa suporte cheltuielile privind asistenta medicala dupa 1 aprilie, întrucât Casa de Asigurari de Sanatate va sista de la aceasta data finantarea unitatilor pe vechiul statut. "Nu-i poate obliga nimeni sa transforme spitalele în camin, este o optiune. Totusi, pâna la 31 martie, autoritatile locale trebuie sa opteze", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de stat în Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.
Potrivit subsecretarului de stat, autoritatile locale au trei optiuni:
- Una dintre ele este sa transforme spitalul în camin de vârstnici cu sprijinul autoritatilor, prin Ministerul Muncii.
- Alta este sa eficientizeze spitalul si acesta sa devina centru de permananta cu sprijin de la Ministerul Sanatatii.
- Ulltima varianta ar fi ca unitatea sanitara sa ramâna spital, dar dupa 1 aprilie nu va mai avea contract cu casa de asigurari de sanatate, astfel ca primaria va trebui sa se ocupe de finantarea serviciilor medicale.
Programul "Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele vârstnice" va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care în 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei, banii pentru reprofilarea spitalelor fiind alocati de la bugetul de stat, nu de la administratiile locale. "Prin acest program pe care-l initiem, este pentru prima data când statul finanteaza fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor o serie de unitati destinate îngrijirii persoanelor vârstnice. Precizam ca fondurile necesare pentru finantarea Programului, se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Finantarea programului se realizeaza pe baza proiectelor elaborate de autoritatile administratiei publice locale în nume propriu sau în parteneriat cu alti fur