În cazul plăţii cheltuielilor de judecată "în solidar", dacă grupul nu plăteşte suma, poate fi ales pentru plata întregii sume clientul considerat cel mai solvabil, spun avocaţii
"Este foarte greu să trăieşti în fiecare zi cu spaima că ţi s-ar putea pune în cârcă o sumă spectaculoasă, 100.000 de lei (circa 23.800 euro). Asta ne îngrozeşte pe toţi", ne-a mărturisit Virginia Carmen Şerban, bugetar, unul dintre cei 88 de clienţi BCR care au dat în judecată banca, nemulţumiţi de condiţiile de creditare. Recent, Tribunalul Bucureşti a decis să respingă cererea grupului de clienţi BCR de a le fi suspendată plata dobânzilor - care reprezintă cea mai mare parte din valoarea ratei lunare - până la soluţia definitivă, obligându-i pe aceştia să plătească în solidar cheltuieli de judecată de 100.000 de lei.
Concret, aceasta înseamnă că, dacă grupul nu plăteşte banii, banca poate revendica întreaga sumă de la oricare dintre cei 88 de clienţi. "În cazul plăţii în solidar, dacă grupul nu plăteşte suma, poate fi ales pentru plata întregii sume clientul considerat cel mai solvabil. Este problema lui dacă el va reuşi ulterior să îşi recupereze din bani de la ceilalţi", a explicat pentru gândul un avocat.
Deocamdată, grupul de clienţi BCR a contestat decizia, o hotărâre definitivă fiind preconizată în luna aprilie. "În aprilie probabil se va şti dacă va trebui plătită sau nu suma. Deocamdată s-a făcut recurs, dosarul este la Curtea de Apel", a explicat Gheorghe Piperea, avocatul care îi reprezintă pe clienţii nemulţumiţi ai BCR.
Acesta a arătat că în Franţa există o reglementare în materie de protecţia consumatorilor potrivit căreia în situaţii de intrare în supraîndatorare se poate cere suspendarea plăţii ratelor la bancă.
"O greşeală tactică a adversarului"
"Chiar dacă suma va rămâne bătută în cuie, ambele grupuri de clienţi ca