Corespondentul Radio România la Cairo, Carmen Gavrilă, a asistat la o altfel de confruntare în Piaţa Tahrir. Manifestanţii pro şi anti-Mubarak s-au duelat în argumente înainte să sară la bătaie. Sursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: CARMEN GAVRILĂSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
„Da, da Mubarak! Da, da Mubarak!” strigă o fetiţă urcată pe o maşină acoperită de postere cu imaginea preşedintelui egiptean. Vocea ei abia se aude printre cele ale bărbaţilor şi femeilor care se îndreaptă spre centrul oraşului. În piaţa Tahrir, contestatarii regimului şi susţinătorii preşedintelui sunt agitaţi. După câteva minute, cele două tabere se află faţă în faţă. La mijloc, cu microfonul în mână, în timp ce vorbesc cu protestatarii anti-Mubarak, vin pe rând reprezentanţii celeilalte tabere, îmi apucă microfonul şi strigă „Mubarak, rămâi unde esti!”.
Situaţia este tensionată. „Mubarak ne-a oferit stabilitate vreme de 30 de ani, nu vrem să plece” strigă Emad. „Ne-am săturat!” îi răspunde Mostafa. „A spus foarte clar preşedintele că nu mai candidează, au trecut 30 de ani, nu mai aveţi răbdare 6 luni?”, exclamă Emad.
În discuţie intră Saad, care spune că e student: „Nu cred în promisiunile lui, a mai zis că face reforme şi nu s-a întâmplat nimic, nu vreau să aştept 6 luni şi să ajungem tot de unde am plecat”.
Frăţia Musulmană, o „sperietoare”
Brusc lângă mine apare un bătrân, care mă întreabă în franceză: „Ştiţi cine sunt cei de aici, din piaţa Tahrir? Nişte puşti care habar nu au ce fac, care sunt manipulaţi de grupuri din afară şi de Frăţia Musulmană”.
„Nu, nu-i adevărat, asta zice Mubarak de fiecare dată, se foloseşte de Frăţia Musulmană ca de o sperietoare”, se repede peste microfon Mostafa.
Mă întorc spre Emad şi-l întreb:”Am auzit strigăte împotriva lui Mohammed ElBaradei, oameni care ţipau «Baradei, pleacă!», de