După ce spitalul a fost propus spre desființare, reprezentanții primăriei și ai spitalului au trimis memorii la Ministerul Sănătății și au luat în calcul organizarea unor ample mișcări de protest
Singura unitate spitalicească din orașul cu 14.000 de locuitori va fi transformată în azil pentru bătrâni, printr-un ordin al ministrului Sănătății. Pacienţi, cadre medicale şi autorităţi sunt revoltate şi caută imposibilul: salvarea spitalului orăşenesc.
„Nu ne luați spitalul, hoților!“
Aceasta a fost fraza care a răsunat cel mai des pe holurile spitalului din Țăndărei, rostită fiind de pacienții revoltați de hotărârea ministrului Sănătății de a tranforma unitatea medicală în cămin pentru bătrâni. Mulți dintre pacienți spun că vor protesta cu mic, cu mare în curtea spitalului și nu vor pleca până când nu se anulează acest ordin.
„Nu se poate așa ceva, e strigător la cer! Eu vin la acest spital tocmai din satul Mihai Bravu, din județul Brăila, pentru că este cel mai aproape de satul meu. Dacă îl desființează, ar trebui să merg 100 de kilometri, până la Brăila sau Slobozia. Păi până ajung acolo mor pe drum“, spune Maria Burtan (50 de ani).
„În spitalul ăsta m-am născut“
La câțiva metri depărtare de brăileancă, un bătrânel se uită speriat la toată agitația care a cuprins toate holurile și saloanele spitalului. Cu lacrimi în ochi, spune că, dacă nu va mai exista spital la Țăndărei, el va muri în scurt timp, pentru că nu are bani și putere să meargă până la Slobozia sau Fetești. „În spitalul ăsta m-am născut, tot aici mi s-au născut copiii și nepoții. În ultima vreme, vin la spital în fiecare lună, pentru că am mari probleme de sănătate. Dacă, Doamne ferește, se va desființa spitalul, mor acasă, pentru că nu pot să mă duc la Slobozia sau la Fetești. Sper să le dea Dumnezeu minte la cap și să schimbe ordinul“, spune Vladimir Poc