Victor Tatoiu, soţul Monicăi Tatoiu, a dat Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) în judecată în 2005, pentru că fiul său, Victor Tatoiu jr, pe atunci elev în clasa a V-a la American International School of Bucharest, nu primea alocaţia de stat pentru copii. Tatoiu plătea, pentru şcolarizarea băiatului său, peste 18.000 de dolari pe an.
Cu toate astea, spune el, nu i s-a părut normal să existe această discriminare. "Fiul meu a primit alocaţie până la vârsta de 7 ani de la Ministerul Muncii. După aceea n-a mai primit nimic. Nu era vorba de bani, n-aveam nevoie de 7 dolari pe lună, cât era alocaţia atunci, dar n-am înţeles de ce se practica discriminarea asta. Pentru că, spre exemplu, copiii de cetăţenie franceză, să zicem, care mergeau la şcoala de stat în România, primeau alocaţie", spune el.
Totul a început pe 5 ianuarie 2005, când Victor Tatoiu spune că a realizat că băiatul nu mai primise alocaţia de patru ani. "Am trimis un fax la Ministerul Educaţiei, în atenţia domnului ministru Atanasiu, de la acea vreme, şi am scris că «subsemnatul, am un copil în clasa a V-a la Şcoala Americană şi care nu primeşte alocaţie. În aceeaşi situaţie se mai află peste 100 de copii care studiază la mai sus amintita şcoală. Solicit lămuriri în privinţa neplăţii acestui drept bănesc cuvenit copilului meu, punerea lui în plată şi achitarea sumelor restante. Solicit de asemenea lămuriri asupra statutului Şcolii Americane în raport cu legea română şi asupra viitorului fiului meu ca absolvent al şcolii»".
Răspunsul MEC a fost că American International School of Bucharest nu era inclusă în evidenţa Consiliului de Acreditare şi că ministerul nu deţinea nici un fel de informaţie cu privire la statutul acestei şcoli. "Prin urmare, elevii unităţii de învăţământ American International School of Bucharest nu pot beneficia de alocaţii de stat. În cazul în c