Proiectul lui Silviu Prigoană prin care denumirea de "rom" este înlocuită cu "ţigan" a fost aprobat de Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat. În aceste condiţii, reprezentanţii organizaţiilor rrome avertizează că vor relua protestele. Reporterii românialiberă.ro au ieşit pe stradă încercând să afle care este părerea oamenilor despre revenirea la denumirea de ţigan.
România, ţara rromilor
Cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că revenirea la denumirea de ţigan este un lucru bun pentru imaginea României pe plan internaţional. Pentru străini, România a devenit ţara romilor, aşa cum declară un cetăţean marocan stabilit în ţara noastră. Din această cauză, românii au fost de multe ori discriminaţi. Dan (25 de ani) lucrează ca programator şi povesteşte că străinii din Spania şi Italia cu care a vorbit pe internet l-au acuzat că este hoţ când au aflat că este din România.
Denumirea de rrom, discriminatorie pentru români
Pentru Victor, un tânăr de 23 de ani, denumirea de rrom este discriminatorie pentru români. „Din câte ştiu, termenul rrom înseamnă om, deci ceea ce încearcă rromii să transmită este că românii nu sunt oameni? Nu mi se pare normal", spune Victor.
Mai importantă schimbarea de comportament
Mai important decât schimbarea denumirii este schimbarea comportamentului membrilor acestei etnii, crede Alexandra (25 de ani) de profesie avocat. De aceeaşi părere este şi Sorin (29 de ani). „Dacă eşti cinstit şi munceşti, nu mai contează cum te numeşti. Eu nu o să îmi reneg niciodată originea, indiferent ce s-ar spune despre români în străinătate", spune Sorin, care este şofer.
Alte reacţii oficiale
ActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei, şi-a exprimat indignarea faţă de avizul favorabil dat de comisiile permanente din Senat proiectului de lege iniţiat de Silviu Prigoană.
„Considerăm că ac