Centrul National SIS (Sistemul de Informatii Schengen), precum si modul de implementare a acestuia in tara noastra a fost prezentat, joi, de catre Seful Departamentului Schengen din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), chestorul-sef Marian Tutilescu. Centrul National SIS dispune de o infrastructura de comunicatii fixe si mobile, securizata, pentru comunicatii voce-date si permite prezenta Romaniei in cadrul intregului sistem informatic politienesc de la nivelul tuturor statelor din spatiul Schengen.
Ce inseamna Sistemul de Informatii Schengen
Sistemul de Informattii Schengen reprezinta sistemul informatic politienesc instituit la nivelul Uniunii Europene si utilizat de statele membre pentru cooperarea, prin schimb de informatii, in vederea mentinerii ordinii publice si securitatii nationale pe teritoriile acestora.
"MAI a realizat o structura distincta, Centrul National SIS, subordonata ministerului. Centrul National Schengen, are personalitate juridica, poate incheia contracte. Centrul National SIS are 63 de posturi, dintre care numai 55 sunt ocupate. Dintre acestea, 44 sunt ocupate de Experti IT", a declarat Marian Tutilescu.
In conformitate cu Conventia de aplicare a Acordului Schengen, datele continute in SIS privesc:
persoanele cautate pentru a fi arestate in vederea extradarii (art. 95); strainii in legatura cu care s-a emis o semnalare in vederea non-admisiei (art. 96);persoanele disparute sau persoane care trebuie puse temporar sub protectia politiei, pentru propria lor protectie sau pentru a preveni amenintarile; minorii si persoanele care trebuie internate in institutii medicale (art. 97);martorii, persoanele care au primit citatii pentru a se prezenta in fata autoritatilor judecatoresti in cadrul unei actiuni penale (art. 98);persoanele sau vehiculele in scopul unei supravegheri discrete sa