Plecarea de la putere a liderului egiptean Hosni Mubarak, fie că se va face acum sau în septembrie, va avea un ecou puternic în regiune şi va influenţa puternic relaţiile SUA cu statele arabe.
Partenerul tradiţional al Washingtonului în regiune, longevivul preşedinte egiptean va da drumul puterii după mai bine de 30 de ani. Este doar o chestiune de timp, spun analiştii chestionaţi de CNN.
Citiţi şi: Egipt: Frăţia Musulmană vrea anularea acordului de pace cu Israelul. ElBaradei, un necunoscut a cărui imagine a fost fabricată de CNN
Întrebarea care se pune este cine va prelua puterea şi care sunt şansele ca Egiptul, unde principala forţă de opoziţie o reprezintă mişcarea islamistă "Frăţia Musulmană", să devină o democraţie. Puţini sunt cei care acordă şanse reale democraţiei. Pentru mulţi izgonirea de pe fotoliul prezidenţial a faraonului Mubarak înseamnă transformarea Egiptului într-un stat islamic, asemănător Iranului, ostil Israelului.
Dacă acest lucru se va întâmpla, lucrurile se vor complica şi pentru SUA.
SUA pierd aliaţi în Orientul Mijlociu
Barack Obama s-a instalat la Casa Albă promiţând o nouă era în relaţiile dintre Statele Unite şi lumea musulmană. După cum evoluează lucrurile, SUA sunt pe cale să-şi piardă şi puţinii aliaţi din lumea arabă. Mubarak era un spijin important pentru America în urmărirea a două obiective esenţiale: instalarea sau susţinerea unor guverne prietene Washingtonului în statele din regiune şi avansarea în negocierile privind pacea dintre israelieni şi arabi.
În soluţionarea problemelor statelor arabe se remarcă acum noi state: Turcia, Brazilia şi Qatar-ul.
Nu mai departe de luna trecută, în timpul discuţiilor de la Istambul, Iranul s-a încăpăţânat să avanseze cu programul nuclear indiferent de severitatea sancţiunilor impuse de Statele Unite şi de aliaţii acestora.