A renunţat cu greu la viaţa trăită lângă cuptoarele şi oalele de turnare pentru a găsi, câţiva ani mai târziu, succesul în lumea producţiei publicitare.
A fost de mic astras de metalul incandescent. Tatăl său îl ducea uneori în vechea fabrica unde lucra, la "Laminorul", astfel că a văzut cum metalul dur şi rece prinde viaţă la cald şi ia formele cele mai ciudate.
A fost de ajuns pentru ca la terminarea liceului să se îndrepte cu pasiune spre facultatea de metalurgie, iar după absolvire a fost repartizat la Câmpina, unde a lucrat câţiva ani buni.
Îndrăgostit şi de metalurgie
"Acolo chiar mi-am făcut meseria. Facultatea de Metalurgie în sine este o şcoală foarte grea, de care trebuie să te ţii. În producţie, am avut grijă să nu las vreo noutate să treacă pe lângă mine. Metalurgia este un domeniu în care, dacă nu înveţi tot timpul, nu ai succes. Pentru mulţi scânteile scoase de metalul incandescent sunt doar ceva frumos şi gata. Pentru un profesionist, culoarea lor, voiciunea lor, spune ce calitate va avea fierul după ce se va răci", ne-a mărturisit Marian Iftode.
A revenit în Brăila după 1989 şi a lucrat o vreme la Şantierul Naval, iar ulterior a trecut la Pancornex şi la Lecom.
"Nu aş fi lăsat pentru nimic în lume cuptoarele şi oalele de turnare. Din păcate, tranziţia, aşa cum a fost ea gândită, a dus la desfiinţarea multor sectoare de activitate productive. A fost nevoie să treacă 21 de ani ca să vedem cum producţia industrială salvează ţara", ne-a declarat inginerul.
Cunoscut de la Iaşi la Vama Veche
Pus în faţa noilor provocări ale societăţii de consum, şi-a deschis propria firmă de producţie publicitară cu care acoperă un domeniu foarte larg de activitate, de la litere volumetrice la gravură computerizată şi de la totemuri la inscripţionări.
"Am înfiinţat firma cu gândul de