Numirea lui Omar Suleiman ca vicepresedinte reprezinta o premiera in presedintia de trei decenii a lui Hosni Mubarak. In perspectiva unei posibile plecari din fruntea Egiptului, presedintele pare sa-si fi ales succesorul din randul oamenilor sai de incredere. Suleiman a fost, de la numirea sa in fruntea serviciilor de spionaj in 1993, una dintre cele mai influente si putin cunoscute figuri din lumea politica a Orientului Mijlociu.
La fel ca si Mubarak, Suleiman a absolvit Academia Militara Egipteana si si-a finalizat studiile in Uniunea Sovietica, tot la Academia Militara Frunze din Moscova. In cadrul armatei, el a participat la razboiul din Yemen din 1962 si la conflictele cu Israelul din 1967 si 1973. In calitate de sef al serviciilor secrete, Omar Suleiman este considerat responsabil pentru punerea in practica a represiunii impotriva opozitiei Islamiste.
Actualul vicepresedinte este cunoscut mai ales pentru relatiile sale cu Statele Unite. Controlul sau asupra serviciilor secrete l-a adus in contact cu CIA-ul, care a desfasurat in Egipt un program de capturare si deportare a mai multor persoane banuite de acte de terorism. Alaturi de Mubarak, el este vazut ca esential pentru mentinerea status-quo-ului din Orientul Mijlociu, mai ales in ceea ce priveste relatiile cu Israelul. Publicatia The New Yorker il citeaza pe Edward Walker, fost ambasador american la Cairo, ca fiind responsabil cu “unele dintre lucrurile negative la care s-au pretat egiptenii, cum ar fi actele de tortura”. Totusi, fostul ambasador il considera pe Suleiman drept o persoana “foarte realista”.
Ceremonia de numire a lui Omar Suleiman in functia de vicepresedinte
La ora actuala, vicepresedintele este vazut ca un posibil candidat pentru presedintie, sau chiar ca presedinte interimar pana la organizarea unor noi alegeri, in situatia in care presedint