Printre oaspeţii cei mai frecvenţi pe care Tito îi răsfăţa pe coasta Adriaticii, se numărau Sophia Loren şi Carlo Ponti. Numai în 1974, cei doi l-au vizitat pe Tito de trei ori. La finalul celui de-al treilea sejur, Tito şi soţia sa, Jovanka, au dat o masă de rămas bun la Vila Albă, la care a participat şi ministrul iugoslav de Interne de pe atunci, Stevo Kraja˘ci´c. Prietenoasă şi nesofisticată, Sophia Loren a ţinut să participe direct, alături de bucătari, la pregătirea mesei. Astfel, pe lîngă supa de fazan şi spinarea de viţel cu ciuperci, pe masă au apărut şi paste à la Sophia Loren, pregătite după cum urmează: pentru paste, amestecaţi 1 kg de făină cernută de ghircă („grîu tare“) cu 4 ouă, sare şi o jumătate de litru de lapte. Frămîntaţi coca o jumătate de oră. Daţi aluatului o formă de minge şi lăsaţi-l să se odihnească un ceas. Împărţiţi apoi coca în 3 bucăţi rotunde, egale, şi rulaţi-le cu un făcăleţ, pînă obţineţi foi cu grosimea de 1-1,5 mm. Tăiaţi foile în forma dorită (tagliatelle, pappardelle, fettuccine, lasagna etc.). Pastele se folosesc pe loc, proaspete, sau se pot pune la uscat.
DE ACELASI AUTOR Cîrnatul cu varză şi Miss France Salata „japoneză“ Francillon Clafoutis - Jules Claretie Marmeladă de acerolePentru sos, Sophia Loren ne dă următoarea reţetă: puneţi într-un vas 1 kg de roşii tăiate mărunt, pătrunjel, păstîrnac, măghiran, capere, 100 de grame de măsline verzi mărunţite, 2 cepe tocate cît mai fin, 2 căţei de usturoi zdrobiţi şi o linguriţă de maioneză. Turnaţi deasupra ulei de măsline şi lăsaţi vasul la rece 24 de ore. A doua zi, scurgeţi bine zeama lăsată. Folosiţi sosul la paste sau la orez.
Printre oaspeţii cei mai frecvenţi pe care Tito îi răsfăţa pe coasta Adriaticii, se numărau Sophia Loren şi Carlo Ponti. Numai în 1974, cei doi l-au vizitat pe Tito de trei ori. La finalul celui de-al treilea sejur, Tito şi soţi