Guvernul respinge "categoric" liberalizarea preţului la gaze în acest moment, aceasta fiind o măsură care trebuie implementată în timp, nu de pe o zi pe alta, a declarat joi secretarul de stat în ministerul Economiei Karoly Borbely, potrivit Mediafax.
"Ei pot să ceară (FMI - n.r.), dar Guvernul nu este de acord cu acest subiect. Nu este o măsură pe care să o iei de pe-o zi pe alta. Respingem categoric această idee", a spus Borbely. El a precizat că liberalizarea preţului la gaze este un proiect care se discută în acest moment, însă această măsură trebuie implementată în timp.
Oficialul Ministerului Economiei a mai arătat că Fondul Monetar Internaţional cere în general să se respecte condiţiile de concurenţă pe piaţă. FMI a cerut în cadrul întâlnirii de marţi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.
"Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o noua formă de calcul, că sunt probleme", a declarat Ariton după discuţiile de aproape două ore cu reprezentanţii FMI. El a adăugat că liberalizarea preţurilor reglementate nu înseamnă neaparat creşterea tarifelor plătite de populaţie.
Ulterior, Ministerul Economiei a transmis că liberalizarea preţurilor la gaze naturale, cu excepţia consumatorilor casnici şi captivi, propusă de FMI, nu este în prezent discutată de Guvern, dar ANRE va face o analiză în următoarele luni şi va prezenta concluziile Executivului, pentru luarea unei decizii. Premierul Emil Boc a arătat că negocierile cu FMI sunt în desfăşurare şi că Guvernul nu are competenţe în stabilirea preţului la gaze, ANRE fiind o structură independentă.
În 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, instituţie care are rolul