Cascadorul Szoby Cseh susţine că notele informative din dosarul său de la Securitate au fost create de ofiţeri, care culegeau informaţiile direct, de la alte surse. Sursa: VLAD STĂNESCU
Securiştii culegeau informaţii direct, de la alte surse, apoi le scriau în note informative pe care i le atribuiau lui Szoby Cseh, sub acoperirea angajamentului pe care acesta îl semnase în 1977, cu numele de cod "Sabin". Aceasta este explicaţia cascadorului pentru existenţa voluminosului dosar de reţea de la Consiliul Naţionale pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) al cărui titular este.
Deşi recunoaşte că a semnat un angajament şi spune chiar că relaţia cu Securitatea a început din iniţiativa sa, Szoby Cseh neagă paternitatea notelor informative din dosar, ce abundă în turnătorii despre diverşi cascadori de la Buftea, unde el era angajat ca maistru de lupte.
Dezamăgit de securistul care l-a avut în grijă
"Eu am mers la ei cu speranţa că mă pot ajuta pentru a stârpi corupţia din cinematografie. Mai întâi sesizasem problemele în şedinţele de producţie, dar mi se râdea în nas. Apoi, m-am adresat Securităţii, crezând că poate face curăţenie, aşa cum astăzi Serviciul Român de Informaţii se implică să prindă bandiţii şi co rupţii", oferă argumente Szoby Cseh.
Nicolae Vintilă, securistul care l-a avut iniţial în grijă, l-a dezamăgit însă repede, spune cascadorul. "Cascadorii buni, cu ex perienţă, erau nevoiţi să plece pentru că producătorii şi regizorii aranjau să lucreze cu aşa-zişii sutaşi, cascadori pe care îi plăteau ieftin, cu câteva sute de lei, ei rămânând cu restul de bani", spune Szoby Cseh.
"Securitatea nu era însă o firmă serioasă", a realizat fostul maistru de lupte, motiv pentru care relaţia cu securistul s-a răcit. "Nu am dat niciodată note in formative despre cineva, ci doar sub forma de reclamaţii