Bancherii vad in acest an o revenire a creditarii, dar de data aceasta populatia nu este inclusa in marea ecuatie de repornire a procesului de imprumut. In schimb, sectorul corporate va fi cel care va avea o crestere, pe creditare, de 90%.
"Pe partea de creditare, sectorul corporate va avea cea mai mare sansa de revenire. Cred ca treptat cererea pentru creditare va reveni. Aceasta s-a stopat nu numai din cauza dobanzilor mari si inasprirea conditiilor, ci si din cauza disparitiei cererii", a declarat Rozalia Pal, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank (UCT), intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Ziare.com.
Acum bancile merg cu dobanzile pe un trend descendent, avand in vedere ca la nivel european sunt destul de joase. Doar la sfarsit de an ne asteptam ca acestea sa creasca cu 0,25%. In plan local, se asteapta ca dobanda de politica monetara sa se relaxeze in a doua parte a anului.
"In acest context, ne asteptam ca si costurile de finantare sa scada si ne asteptam la o crestere a creditarii pe partea de corporate de 90%", a declarat oficialul UCT.
Populatia nu prea mai are acces la creditare
Populatia si-a servit scopul in anii de dinaintea crizei, iar acum, cand excese s-au comis de ambele parti, aceasta este lasata sa-si "savureze" datoriile acumulate la banci.
"Pe segmentul creditarii pentru populatie, nu avem aceleasi asteptari. Poate doar din punct de vedere al imprumuturilor ipotecare, mai ales ca acesta este subdezvoltat. Daca in Romania creditele ipotecare au o pondere de 4-5% din PIB, in alte tari acestea au ajuns deja la 10%", ne-a mai spus Rozalia Pal.
Nu la fel se poate spune si despre creditele de consum, unde Romania a ajuns deja la un nivel maxim de saturatie, cel putin pe perioada scurta si medie. Pentru segmentul de ipotecare, bazele creditarii