Printre temele dezbatute de Inaltul Ierarh, moartea este cea asupra careia a insistat de nenumarate ori. Ce se intampla dincolo de mormant si de ce mor oamenii?
IPS Bartolomeu Anania este petrecut joi pe ultimul sau drum de catre ierarhii Sfantului Sinod, monahi, preoti, diaconi, multime de credinciosi si reprezentanti ai celorlalte culte religioase.
A murit IPS Bartolomeu Anania
Mitropolitul Bartolomeu a fost cunoscut ca fiind un om "greu" de carte, unul dintre cei mai apreciati oratori ai Bisericii Ortodoxe. Multi dintre credinciosii ortodocsi s-au apropiat de el, mai intai, prin predica si apoi l-au cunoscut pe omul si scriitorul Valeriu Anania si Parintele duhovnicesc Bartolomeu.
Nu va temeti de moarte!
Asa cum arata Sf. Vasile cel Mare, cea mai inalta intelepciune a crestinului este sa cugete de-a pururea la ceasul mortii. "Sa murim si sa inviem in fiecare zi", spune si un parinte duhovnicesc contemporan.
Moartea, de fapt, este cea care ne invata cum sa ne traim viata. Sa traim clipa de acum ca si cand ar fi ultima. Ea ne arata cum sa murim, dar mai ales cum sa intelegem lucrurile acestei lumi. Iata de ce gandul la moarte si la Judecata de Apoi ar trebui sa-l insoteasca pe crestin in fiecare zi.
"Moartea nu este un fenomen, ci o pregatire a omului pentru ceea ce urmeaza. Noi, crestinii ortodocsi, cunoastem ca sufletul omului nu moare, ci se transforma dintr-un mod de existenta in altul, stiut numai de Dumnezeu. Moartea este relativa, e o punte de trecere dintr-o stare in alta. Noi credem in invierea mortilor si in propria noastra inviere", ne precizeaza Parintele Bartolomeu.
Omul moare singur
Omul abordeaza moartea in stare de improvizatie sau de nepregatire. Omul vine pe lume singur si pleaca din aceasta lume tot singur.
Vai! infaptuim solitar pa