Situaţia din Egipt se va afla pe agenda Consiliului European de vineri. Se aşteaptă ca liderii europeni să se pronunţe pentru principiile statului de drept, respectarea drepturilor fundamentale şi o democraţie pluralistă în ţările din nordul Africii afectate de turbulenţe.
Discuţia dintre liderii statelor membre vine după ce, miercuri, în plenul Parlamentului European s-au făcut auzite critici dure faţă de lipsa de reacţie a instituţiilor europene şi mai cu seamă a nou creatului Serviciu de Acţiuni Externe.
"Uniunea Europeană a fost pur şi simplu prinsă pe picior greşit", a declarat José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, europarlamentar spaniol din partea grupului PPE. Guy Verhofstadt în numele grupului ALDE, a făcut o paralelă cu evenimentele din 1989 din Europa şi s-a declarat dezamăgit că Europa "a eșuat în a oferi sprijin oamenilor de pe străzi". Din punctul său de vedere, Europa a făcut două greșeli: "Nu ne-am ridicat la înălțimea acestui moment istoric și nu am reușit să analizam situația în mod corect" .
Reprezentantul grupului socialist, Adrian Severin, a avertizat că, în ciuda faptului că "revoltele sociale sunt o garanție pentru schimbare, acestea nu sunt o garanție pentru o schimbare în bine." El a solicitat o analiză profundă a situației pentru a evita ca Europa să încurajeze un nou tip de totalitarism.
Criticile au venit din partea tuturor grupurilor, europarlamentarii cerând o revizuire a politicii de vecinătate în spaţiul mediteranean.
Egiptul şi Tunisia sunt parte a Uniunii pentru Mediterana, o iniţiativă franceză de cooperare, în cadrul Politicii de Vecinătate.
Urmăreşte ce se întâmplă astăzi în Egipt pe www.adevarul.ro