Pâine, cozonac, plăcinte, turte, tarte, brioşe şi colaci, rumenite la cuptorul din curte, unde de obicei se adunau mai multe vecine, fie la cel mic din casă, sau poate doar coapte pe plită sau la ţest, ori în cuptorul modern, iată copturile cu care românii îşi petrec cele mai importante momente ale vieţii sau îşi înnobilează pur şi simplu masa.
Combinaţii gustoase
Prin intermediul romanilor au pătruns în Dacia diverse plăcinte şi aluaturi combinate cu numeroase legume, dar şi cu tocături. Tot datorită lor a apărut şi ţestul (oala de pământ cu capac), vasul roman care a permis fierberea şi coacerea. Tot de la romani au învăţat dacii să facă pâine, lipie sau diverse copturi, cu care ne putem lăuda astăzi nu numai în zilele de sărbătoare, ci la toate mesele. De-a lungul timpului ne-am mai inspirat şi de la alte popoare şi am testat în propria bucătărie copturi precum tarta cu salvie, brioşa cu mac sau turtiţele cu vinete, cartofi şi busuioc, combinaţii care ne încântă simţurile.
Reţete de succes
Dacă vreţi să încercaţi acasă diverse combinaţii de aluaturi cu alte ingrediente, o soluţie ar fi pâinea de dovleac cu nuci. Aveţi nevoie de 50 g nuci, o linguriţă de nucşoară rasă, trei linguri de zahăr, 100 g nuci, 300 g făină, cam 500 g dovleac tăiat cubuleţe, trei ouă, două linguriţă cu praf de copt şi sare. Dovleacul se coace cam 20 de minute în cuptor. Se face apoi un piure din cubuleţe. Se adaugă zahărul, nucşoara, untul topit, ouăle bătute, făina, nucile tocate şi praful de copt. Se omogenizează bine şi se aşază într-o tavă de chec unsă şi tapetată. Se coace pâinea la foc potrivit până când se rumeneşte. Deşi este un preparat dulce, nu este potrivită pentru tartine dulci. Există şi reţete dietetice, cum ar fi cea de pâine pentru care avem nevoie de două căni de făină albă, două căni făină dietetică, 15 grame drojdie proaspăt