După Bucureşti şi Bihor, Doljul bate recordul în materie de insolvenţă şi faliment, ocupând locul trei pe ţară. Paradoxal, în plină criză, în judeţ au apărut mai multe firme noi anul trecut decât în 2009.
Doljul a urcat pe podiumul falimentelor înregistrate în România, având în tot anul 2010 exact 1.105 firme intrate în insolvenţă şi faliment, potrivit datelor statistice publicate recent de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, Doljul ocupă locul trei pe ţară la falimente, după Bucureşti - cu 2.256 şi Bihor - cu 1.188 de cazuri. Comparativ şi cu celelalte judeţe ale Olteniei, Doljul stă cel mai prost la acest capitol, înregistrând de trei-patru ori mai multe insolvenţe decât Olt, Vâlcea şi Gorj, şi chiar de 11 ori mai multe decât Mehedinţi. Conform unei analize detaliate a datelor de la ONRC, cele mai multe firme au intrat în insolvenţă chiar în ultima lună a anului (217) şi în octombrie (139), iar cele mai puţine au fost în mai (71 de societăţi) şi august (2). Multe dintre firmele intrate în insolvenţă se îndreaptă către faliment. „Din experienţa noastră reiese că doar 5% dintre firmele intrate în insolvenţă se salvează. Restul de 95% intră în faliment şi nu mai pot fi salvate“, a precizat, pentru GdS, Gheorghe Lăpădat, directorul Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.
Datele furnizate de Tribunalul Dolj arată că numărul de falimente a fost şi mai mare anul trecut: 1.226 de firme. Dintre acestea, 520 de companii au fost trimise în insolvenţă/faliment de către creditori, în timp ce 706 societăţi şi-au cerut singure insolvenţa.
Campioni şi la firme noi
Tot statisticile ONRC arată că, paradoxal, anul trecut în Dolj s-au înfiinţat firme noi pe bandă rulantă. Dacă în 2009 se înregistraseră 3.187 de firme noi înmatriculate la Registrul Com