Am descoperit, de curînd, un site pe care vrăjitoarele de la noi îşi fac reclamă: http://www.vraji toare-farmece.ro. Acesta este destinat celor care vor să-şi facă publică activitatea şi să-şi atragă clienţi: „Dacă eşti vrăjitoare, tămăduitoare, prezicătoare şi doreşti să publici un articol pe acest site sună la tel…“
Din 13 anunţuri, doar unul îi aparţine unui reprezentant masculin al breslei, clarvăzătorul Vasile (nu sînt încă lămurită în ce priveşte diferenţele dintre vrăjitori, tămăduitori, clarvăzători, prezicători). Celelalte prezenţe în anunţuri sînt în exclusivitate feminine (motiv pentru care voi vorbi despre ele la feminin). Două dintre ele, Irina Primavera şi Valentina Codreanca, au o poziţie privilegiată: se află sus, la începutul site-ului. De altfel, ele au şi bloguri personale. Celelalte sînt aşezate pe margini, în două părţi, fiecare cu poza ei.
Pozele lor merită studiate; ele s-ar putea încadra în cîteva tendinţe: orientale (Dayana, Sara), religioase (cîteva dintre ele au veşmînt de călugăriţe şi se numesc sora Paraschiva sau măicuţa Teodora), frumuşele pur şi simplu (Silvia) sau „în exerciţiul funcţiunii“ (cu cărţile în faţă – mama Milena, de pildă). Altele sînt la intersecţia dintre sexy şi religios: tămăduitoarea Ioana, prezentată cu mîinile împreunate a rugăciune, cu rochie şi văl alb. În sfîrşit, în cazul Irinei Primavera, de exemplu, care are un blog mai elevat, se pune accentul pe ochi, cu care ni se oferă un prim-plan.
Anunţurile fiecărei vrăjitoare în parte urmează aproximativ acelaşi tipic: încep cu prezentarea „acreditărilor profesionale“ ale vrăjitoarelor, continuă cu confirmarea provenienţei divine a harului lor, apoi cu înşiruirea abilităţilor fiecăreia şi sfîrşesc cu mulţumirile din partea clienţilor trataţi, dar şi cu îndemnul să apelăm cu încredere la ele (care se suprapune cu oferirea contactelor acestora). Cu