Numărul oamenilor care trec zilnic pragul atelierelor de reparaţii încălţământe a crescut de cateva zeci de ori
Criza economică i-a determinat pe severineni să renunţe la a mai cumpăra încălţăminte nouă, mulţi dintre ei devenind clienţi fideli ai atelierelor de meşteşugari.
Ca atare tot mai mulţi trec pragul atelierelor de cizmărie pentru a-şi repara încălţămintea.
Aşa se întâmplă că în ultimul timp cizmarii sunt la mare căutare, aceasta fiind una din meseriile pe care criza o reînvie.
Numărul oamenilor care le trec pragul a crescut de câteva zeci de ori.
“Din cauza lipsei de bani, majoritatea preferă să-şi repare încălţămintea decât să o înlocuiască cu una noua, mulţi îşi aduc încălţămintea destul de uzată. Vin pe zi în jur de 10-15 persoane, iar comenzile au crescut în ultima vreme, şi nu mă pot plânge că nu am de lucru. Pe vremurile astea, am clienţi cu duiumul” ne-a spus Augustin Bordea, prin mâinile meşterului trecând zilnic zeci de pantofi rupţi, cizme fără fermoar şi bocanci dezlipiţi.
Chiar dacă s-a înregistrat o creştere a numărului clienţilor, cizmarii spun că nu au majorat preţurile.
În opinia lor clienţii sunt şi aşa săraci din cauza preţurilor mari şi a salariilor mici.
“Salariile sunt mici pentru vremurile în care trăim, oamenii nu mai au bani, aşa că am hotărât să nu ridic preţurile, sunt aceleaşi ca şi anul trecut, şi de lipsă de clienţi nu pot să mă plîng” a adăugat cizmarul.
Dacă anii trecuţi încălţămintea care necesita reparaţii era aruncată, acum oamenii se gândesc să o ducă la cizmar ca să o poată purta în continuare.
Pentru înlocuirea unui fermoar defect sau a flecurilor la încălţămintea de damă severinenii plătesc între 10-15 lei, pentru tocuri noi la încălţăminte plătesc 30 lei, iar pentru flecurile bărbăteşti, preţul oscilează între 15-20 lei, iar înlocuirea unei tălpi scoate din buzu