NASA a anunţat în această seară descoperirea unui nou sistem planetar, Kepler 11-b, aflat la 2.000 de ani lumină faţă de Terra şi format din şase planete, în strânsă orbită faţă de steaua lor.
Observatorul Kepler al NASA a descoperit cel mai mare sistem de planete care orbitează în jurul unui singur soare. Steaua, denumită Kepler-11, are în jurul ei cel puţin şase planete, cele mai multe dintre ele aflându-se într-o orbită mai apropiată de steaua lor decât Mercur de Soarele nostru.
Sistemul constă în planete cu densitate mică, ceea ce sugerează că sunt compuse din gaz sau din lichide, care sunt pe punctul să fiarbă, din cauza distanţei foarte mici faţă de stea. Tot sistemul, de la orbite la planetele în sine, par a fi la limita stabilităţii.
"Kepler-11 este un sistem remarcabil, a cărui arhitectură şi dinamică oferă indicii despre formarea lui. Aceste şase planete sunt un amestec de roci şi gaze, poate şi de apă. Măsurând mărimea şi masele celor cinci planete interioare, am stabilit că sunt planetele cu cea mai mică masă descoperite în afara sistemului nostru solar", a declarat Jack Lissauer, din echipa Kepler.
Toate planetele care orbitează Kepler-11 sunt mai mari ca Pământul, cele mai mari din ele fiind comparabile ca mărime cu Uranus şi Neptun. Planeta care se află cel mai aproape de stea, Kepler-11b, este de zeci ori mai aproape de ea decât Pământul faţă de soarele nostru. Celelalte planete sunt Kepler-11c, Kepler-11d, Kepler-11e, Kepler-11f şi Kepler-11g.
Kepler-11 se află la 2.000 de ani lumină faţă de Terra.
NASA a anunţat în această seară şi descoperirea primelor planete-candidate de mărimea Terrei şi primele candidate în zona locuibilă, o regiune unde apa ar putea exista pe suprafaţa planetei. Cinci dintre planetele-candidate sunt aproape de mărimea Pământului şi oribtează în zonele locuibile ale unor stele mai mici ca a no