Puţini sunt aceia care ştiu că Icoana Prinţului Mihail Romanov se află într-o biserică din Brăila. Povestea singurei biserici ortodoxe fără turlă din sud-estul României, fostă geamie turcească (mesdjid) şi a icoanei îmbrăcată în aur şi argint a Sf. Arhanghel Mihail.
Galerie foto aici
Ridicată de turci în timpul vremelnicei lor stăpâniri, biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din Centrul Vechi - monument istoric - este singurul edificiu de acest fel din România. A fost, mai întâi, casă de rugăciune turcească, apoi lăcaş de cult ortodox.
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, singura biserică fără turle
Icoana de hram, din secolul XIX, este singura relicvă a Romanovilor, de pe aceste meleaguri.
Biserica veche de trei secole a fost la un pas de a fi dărâmată, în anii '50, dar a fost salvată de preotul Alexandru Mateescu.
Ridicată în secret de turci, pe vremea lui Constantin Brâncoveanu, când Brăila era raia turcească, geamia din Centrul Vechi este nu doar un simbol, ci ea însăşi un tainic lăcaş al Domnului, din vremuri demult apuse.
Terenul pe care este ea ridicată este pământ sfânt de 500 de ani. Aici au fost descoperite aproape 50 de morminte creştine străvechi.
"Poartă a Cerului" la Brăila
"Aşezată pe temeliile creştine ale osemintelor din cimitirul brăilean al secolului XV, durată pe rând de Mihai Viteazul şi alţi ctitori, ea devine vremelnic lăcaş de cult musulman ca, mai apoi, să redevină ceea ce a fost şi este: biserica reprezentativă a ortodoxiei brăilene. Este o autentică Poartă a Cerului", a precizat Î.P.S. dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Transformate în raia încă de la 1538, Brăila şi satele din jur au fost atacate şi pârjolite de Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Viteazul (Banu Manta) şi Mihnea Vodă III.