Romania ar urma sa atraga circa 4-5 miliarde de euro, investitii straine directe, bani care ar trebui sa intre in infrastructura, daca vrem sa avem o sansa pentru a atrage si mai multi investitori.
"Pentru acest an noi preconizam ca investitiile straine directe vor ajunge undeva la 4-5 miliarde de euro, iar pentru ca acesti bani sa aiba un impact cat mai mare in economie cred ca ar trebui bagati in infrastructura", a declarat, intr-un interviu in exclusivitate pentru Ziare.com, Fabio Mucci, analist economic al Unicredit Bank pentru regiunea Europei Centrale si de Est.
Soselele stirbite au ajuns sa fie cel mai mare cosmar al investitorilor straini care au venit la noi in tara pentru a dezvolta un business, motiv pentru care, odata iesiti din gropile Romaniei, acestia au plecat la vecinii nostri.
Visul de aur, coclit de criza
Dupa ce inainte de criza investitorii urmareau "visul de aur" axandu-se pe sectoare precum constructii sau imobiliare, acum acestea raman un pic in ceata fara prea mari sanse de crestere.
"Una din acele vulnerabilitati tine de capacitatea scazuta a tarii noastre de a atrage fluxuri de capital strain in sectoare precum cel de manufactura, nu numai in constructii sau real-estate", a mai spus economistul UniCredit.
Potrivit lui, daca am fi facut precum polonezii sau germanii si stiam sa orientam o buna parte din banii veniti catre manufactura, altfel s-ar fi simtit criza pe plan local. De asta Romania ar trebui de acum sa creeze stimulente pentru a atrage banii straini.
In conditiile in care modelul de crestere economica a Romaniei s-a bazat ca si in alte state pe exporturi, acesta a devenit nul cand a venit criza. Acest fapt se reflecta si in cifrele legate de regiunea noastra. 24% din exporturile facute de Europa Centrala si de Est ajungeau in Germania. C