În municipiu sunt 4.000 de câini fără stăpân. Reprezentanţii municipalităţii ridică din umeri şi spun că n-au nicio soluţie. În 2010, peste 700 de oameni au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, Dermatovenerice şi Psihiatrie din Baia Mare, muşcaţi de câini.
Recenta tragedie din Bucureşti, unde o femeie a fost ucisă de o haită de câini maidanezi, se poate întâmpla în orice moment la Baia Mare. Pe străzile din municipiu hoinăresc zilnic, peste 4.000 de câini, iar dintre aceştia doar 800 apar în evidenţele Serviciului Public Ambient Urban (SPAU).
Puţini bani pentru adăpost
Anul trecut, SPAU a direcţionat înspre Adăpostul pentru câinii comunitari suma de 100.000 de lei. Din aceşti bani s-a făcut plata salarială lunară către cei patru angajaţi, s-au achitat facturile la întreţinere, s-au plătit intervenţiile chirurgicale, deparazitări şi hrana uscată. Conducerea Serviciului a renunţat la paza umană a adăpostului şi a instalat un sistem electronic de supraveghere, pentru care a plătit 2.000 de lei. Adăpostul „social-public“ are o capacitate de 78 de locuri pentru câini şi patru pentru cai. „Animalele sunt găzduite la noi între 10 şi 14 zile, timp în care medicul veterinar le deparazitează şi le aplică crotaliile. Mai apoi, câinii sunt relocaţi de unde au fost ridicaţi. Aceasta este situaţia şi nu ştim ce să mai facem“ a declarat Eleonora Gheţie. Membrii Asociaţiei „Salvaţi Animalele“ sunt depăşiţi şi ei de situaţie. „Adăpostul nostru are o capacitate de 60 de locuri, iar spaţiul în care funcţionează este închiriat. Plătim 100 de euro lunar. Mai mult nu avem ce face, pentru că nu avem resurse financiare“, a declarat Dorin Gheţie, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Animalele“. Acesta a mai spus că cheltuielile cu hrana şi tratamentele animalelor se ridică la aproximativ 1.000 de euro pe lună, iar banii provin din fonduri proprii. În ultimii doi a