Aproape jumătate din localităţile Oltului vor beneficia de biblioneturi, investiţia fiind realizată de unul dintre fondatorii Microsoft, Bill Gates.
Internetul pătrunde şi în satele Oltului, cu acces nu numai pentru şcoli, primării sau câţiva localnici, ci pentru toată lumea. Zeci de mii de săteni vor merge la biblioteca publică nu numai pentru a lectura o carte, ci pentru a accesa informaţii din toate domeniile, să-şi caute un loc de muncă sau să corespondeze mai uşor cu cei dragi. Biblionetul va pătrunde în 50 de localităţi, calculatoarele fiind donate de către co-fondatorul Microsoft, Bill Gates.
Proiectul „Biblionet- lumea în biblioteca mea” se derulează în România din 2009, în cinci ani de implementare propunându-şi să informatizeze circa 1600 de biblioteci publice, iar peste 2500 de bibliotecari să urmeze cursuri de formare.
Avem ofertă, dar n-avem spaţiu
„În Olt se vor înfiinţa anul acesta 20 de biblioneturi, iar la anul încă 30. Ne aflăm în perioada de evaluare a localităţilor, până pe 15 februarie trebuind să stabilim exact punctele. Avem oferta, însă nu prea avem condiţiile necesare implementării. Primăriile, care trebuie să asigure racordarea la internet şi siguranţa spaţiilor, s-au arătat interesate, însă nu toate bibliotecile pot asigura condiţiile necesare. Majoritatea se confruntă cu lipsa de spaţiu şi încălzire neadecvată.”, spune directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” Slatina, Paul Matiu.
Din cele 105 biblioteci comunale, funcţionează numai 90, unele având posturile blocate, la altele au ieşit la pensie sau au fost restructuraţi bibliotecarii, iar alte comune nu au biblioteci (Bălteni, Topana, Gura Padinii, Ipoteşti). La cele funcţionale se adaugă şase biblioteci orăşeneşti, una municipală şi una judeţeană. Fondul de carte este de 1,191 milioane de unităţi.
Centrul judeţean al biblionetului va funcţio