România va coordona mai multe domenii prioritare ale Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării, a anunţat ministrul de externe, Teodor Baconschi. Dintre acestea componenta căi navigabile alături de Austria, promovarea culturii şi a turismului împreună cu Bulgaria şi gestionarea riscurilor de mediu în zona Dunării alături de Ungaria.
Proiectul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării mai face un pas înainte. Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn a anunţat la Budapesta planul de acţiune pentru Strategia Dunării, document adoptat anul trecut la Bucureşti de şefii guvernelor a 14 state din bazinul fluviului.
În contextul în care Ungaria a preluat deja preşedinţia Uniunii Europene s-au anunţat şi planurile de acţiune pentru punerea în aplicare a Strategiei Dunării. Ţările implicate şi-au primit domeniile pe care le vor coordona în următoarea perioadă.
România a primit trei direcţii principale de coordonare. Ministrul român de externe, Teodor Baconschi spune care sunt acestea: “fiecare stat din regiune poate coordona maximum trei domenii prioritare iar un domeniu poate fi coordonat de maximum două state sau landuri. Conform planului de acţiune fiecare domeniu prioritar are subsumate mai multe acţiuni care vor fi implementate prin intermediul proiectului. În ce priveşte România, vom coordona trei domenii: transporturi fluviale, turismul şi cultura cu Bulgaria, gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme împreuna cu Ungaria” .
În domeniul transportului, România se va implica în asigurarea condiţiilor pentru navigaţie, modernizarea infrastructurii portuare sau crearea de noi terminale pe Dunăre. Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, spune că implicarea României în acest proiect este un succes al politicii externe a ţării.
“Putem spune că asistăm la un succes major al politicii