Instanţa constituţională a admis sesizarea mai multor parlamentari PDL şi a stabilit că doar opt din cei unsprezece judecători şi procurori aleşi în noul CSM pot fi validaţi de către Senat. Practic, judecătorii au stabilit că cei trei magistraţi nu mai aveau dreptul să candideze pentru un al doilea mandat de membru CSM.
Judecătorii au decis că retroactivitatea legii priveşte modificarea unei situaţii pentru trecut, iar nu reglementarea diferită a unei situaţii juridice pentru viitor, astfel că doar opt din cei unsprezece judecători şi procurori aleşi în noul CSM pot fi validaţi de către Senat. Curtea subliniază faptul că, având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii.
Senatul a luat act de hotărârea CC şi va analiza, în prima şedinţă a Biroului Permanent, "modalitatea de rezolvare a vidului constituţional astfel creat", potrivit unui comunicat al preşedintelui Mircea Geoană.
De asemenea, Curtea Constituţională a constatat că Hotărârea Plenului Senatului privind alegerea lui Victor Alistar ca reprezentant al societăţii civile în CSM a fost dată cu încălcarea legii, ceea ce atrage neconstituţionalitatea acesteia.
Judecătorul Horaţius Dumbravă, preşedintele CSM, a comentat pentru gândul decizia Curţii Constituţionale: "Noi aşteptăm ca textul să fie publicat în Monitorul Oficial, aşa este normal şi instituţional. Cu certitudine, azi(ieri, n.r.) se va întâmpla acest lucru. În decizia publicată pe site-ul Curţii Constituţionale apare în ecuaţie Senatul României. Până în momentul când Senatul se va pronunţa într-un fel sau altul, nu ne putem ha