Acţiunile Fondului Proprietatea, a cărui listare reprezintă probabil cel mai important eveniment de pe piaţa de capital de anul acesta, fac parte începând de ieri din portofoliul ZF Agresiv, unul dintre cele trei portofolii publicate zilnic de ZF şi care simulează trei strategii de investiţii cu grade diferite de risc.
După prima săptămână de tranzacţionare pe Bursă, FP este evaluat de piaţă la 55% din valoarea calculată a activului net. Aceasta arată pe de o parte potenţialul de creştere, iar pe altă parte presiunea anticipată din partea vânzătorilor - atât foştii proprietari, cât şi speculatorii care au cumpărat la preţuri mai mici de pe piaţa gri - dar şi riscurile ridicate percepute de investitori.
Volatilitatea acţiunilor Fondul Proprietatea pe Bursă a fost redusă comparativ cu aşteptările brokerilor înainte de listare, evoluând în cea mai mare parte a timpului într-un interval de 0,62-0,65 lei, fiind corelate cu piaţa la fel ca acţiunile mature. În acelaşi timp, valoarea tranzacţiilor a scăzut substanţial după entuziasmul din prima zi de tranzacţionare, când s-au transferat peste 2% din capitalul fondului, semn că mulţi dintre cumpărători, dar şi dintre vânzători încă stau în expectativă.
Statul, care deţine 38% din acţiunile FP, este şi acţionar majoritar în unele dintre cele mai importante companii unde FP este minoritar, astfel că deciziile statului, cum ar fi donaţia de 400 de milioane de lei a Romgaz către bugetul de stat, pot pune sub semnul întrebării viabilitatea fondului şi calitatea activelor deţinute. Iar asta chiar şi în cazul în care pierderile potenţiale ale fondului nu sunt însemnate. Fondul deţine 15% din Romgaz, iar statul controlează celelalte 85%. În plus, FP a fost înfiinţat printr-o lege specială, la fel ca şi SIF-urile, iar din acest punct de vedere este supus şi riscurilor legislative.
Portofoliul ZF Agresiv inclu