Acum o săptămînă a intrat în scena vînzărilor la licitaţie a pieselor de artă din România şi Artmark, casa care s-a aruncat în "luptă" acum doi ani, în decembrie 2008, şi de atunci punctează masiv. Prima licitaţie din acest an au fost de fapt două, de alb, negru şi femei. Adică de lucrări cît mai monocromatice sau realizate de femei "pictore" de la noi.
Începem povestea, cum se cuvine, cu doamnele. Ideea aducerii în faţă a apartenenţei autorilor unor opere de artă la jumătatea presupus frumoasă şi slabă, ca sex, a omenirii este mai veche. În 2003, se numeau "doamnele artelor frumoase româneşti", iar în 1916 erau "femei pictore şi sculptore". Curios, apărut în licitaţie, superbul portret feminin de Merica Râmniceanu, reprodus pe coperta albumului expoziţiei Doamnelor artelor frumoase româneşti din 2003 a rămas nevîndut, deşi era estimat la un mizilic de 4-6 mii de euro şi era ştiut că "preţul de pornire se va situa sub limita minimă a evaluării".
Cea mai scumpă pictură a licitaţiei a fost un panou decorativ de Rodica Maniu, dintre cele lipite pe peretele unei vile-pălăţel din Bucureşti. Unele dintre aceste pînze, acum dezlipite, au fost realizate de soţul artistei, uriaşul rătăcitor Samuel Mützner, şi au fost prezentate de Ruxandra Garofeanu şi la o expoziţie de la Primăria Sectorului 2 - Galeria Dialog. "Natură statică cu vioară şi flori", de 40 pe 210 cm, a fost vîndută cu 11,5 mii de euro, în limitele estimării anunţate. Nu era cea mai frumoasă dintre cele trei pînze dezlipite de pe pereţii necunoscutei dar fericitei case bucureştene prezentate în licitaţie, dar era cea mai ieftină. Celelalte două, "Confidente", 178 pe 84 cm, estimată la 17,5-25 mii de euro, şi "Plaja", de 130 pe 256 cm, pentru care se aşteptau 40-50 mii de euro, nu au fost vîndute. Au fost adjudecate, însă, cu preţuri bunicele, mai multe acuarele de excepţie ale marii artiste.
Al