Banca Transilvania (TLV), cel mai mare creditor cu capital majoritar privat românesc, a finalizat la sfârşitul lunii ianuarie o ofertă primară de vânzare de acţiuni, adresată salariaţilor şi unui număr restrân de investitori privaţi, prin care a strâns 8,05 mil. lei (1,89 mil. euro).
Acţiunile vândute rămăseseră nesubscrise în urma majorării de capital din luna noiembrie 2010, prin care banca a strâns circa 100,6 mil. lei de la acţionari şi de la investitori de pe Bursă care au cumpărat în vară drepturi de subscriere.
Astfel, doar în ultimul an, Banca Transilvania a reuşit să strângă 107,1 mil. lei (25 mil. euro) de pe Bursă, care se adaugă celor 422 mil. lei strânse în perioada 2005-2008 prin majorări de capital cu aporturi în numerar.
După înregistrarea acţiunilor subscrise, capitalul social al Băncii Transilvania va urca la 1,478 mld. lei (347 mil. euro), din care 543 mil. lei reprezintă bani atraşi de la acţionari, salariaţi şi de la investitorii de pe piaţa de capital în ultimii şase ani.
Banii atraşi de pe Bursă reprezintă cea mai ieftină formă de finanţare pentru Banca Transilvania, pentru că sunt resurse atrase pe termen lung la care nu trebuie să plătească dobânzi, ca în cazul depozitelor atrase de la clienţi.
În schimb, Banca Transilvania a distribuit o singură dată dividende, în 2009, când le-a returnat acţionarilor circa 50 mil. lei din profitul record realizat în 2008.
Strategia de finanţare prin Bursă a reprezentat un factor cheie în dezvoltarea Băncii Transilvania, care a reuşit să se menţină între primele opt bănci de pe piaţă după active, deşi concurează împotriva unor grupuri financiare internaţionale puternice.
Anul trecut, Banca Transilvania şi-a majorat portofoliul de credite cu 10%, la 13,36 mld. lei, şi activele totale cu 11%, până la 21,59 mld. lei. Pe de altă parte, resursele atrase de la clienţi au urc